Stare Gry
www.StareGry.pl
Forum poswiecone jest w calosci starym grom komputerowym oraz stronie staregry.pl. Mozna takze dyskutowac o emulacji i starych komputerach.

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Ufo Enemy Uknown - Przeklęte Punkty!

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.StareGry.pl Strona Główna -> Pomoc Techniczna
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Godot
Zombieman
Zombieman

PostWysłany: Wto Lip 13, 2010 12:23 am    Temat postu: Ufo Enemy Uknown - Przeklęte Punkty! Odpowiedz z cytatem

Witam!

Dość niedawno naszła mnie chęć zagrania w UFO EU. Chwilę później zdobyłem grę i dosboxa, zmountowałem i zacząłem z radością ratować świat przed złymi kosmitami.

Nie chciałem za bardzo się przemęczać toteż wybrałem najniższy poziom trudność. Ze smutkiem zauważyłem jednak, że za każdym razem jest dziwna sytuacja:
Po pierwszym miesiącu jestem na dużym plusie (ho ho około 100 pkt :>)
Wszyscy są zadowoleni nikt się nie skarży.

Po drugim miesiącu już jestem na minusie i to dość srogim, bo około -1000
Nagle większość państw jest oburzona (choć nie wiadomo czym).

No a po trzecim miesiącu już przegrywam. :>

Bazę założyłem w Europie, Robię badania, itemki, patrole(praktycznie cały czas jakiś samolot sobie fruwa). Pobudowałem 4 radary dalekiego zasięgu.
Nie uciekł mi żaden statek kosmiczny (z resztą przez te 3 miesiące było ich raptem 12). Na misjach nie tracę żołnierzy i oszczędzam amunicje. Nie ma żadnych misji Terror.

Może wiecie czym może być spowodowany taki spadek pktów? Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
robikz
Baron Of Hell
Baron Of Hell

PostWysłany: Wto Lip 27, 2010 1:11 pm    Temat postu: Re: Ufo Enemy Uknown - Przeklęte Punkty! Odpowiedz z cytatem

Godot napisał:

Chwilę później zdobyłem grę i dosboxa
[...]
Nie chciałem za bardzo się przemęczać toteż wybrałem najniższy poziom trudność.

Wybór poziomu trudności w wersjach dosowych nie ma znaczenia, albowiem każda wersja dosowa ma błąd, który powoduje, że po pierwszej misji albo po pierwszym załadowaniu gry z sejwa poziom trudności jest resetowany do najniższego.

Problem ten naprawia "program" XComUtil. Do jego poprawnego zadziałania potrzebny jest DosBox koniecznie w wersji 0.72.

Ja mam grę w wersji 1.2 i właśnie zmodowaną utilem i działa to dobrze - util ustawia wszystkie kody od sprawdzania oryginalności na same zera. W wersji 1.4 (najnowszej dosowej) skopali krzyki kosmitów.

A co do punktacji:
12 uf (ufające ufoludki robią uf uf) to trochę mało nawet na beginnerze.

Kosmici zgarniają punkty za wszystko: za to jak długo UFO lata po ekranie, za to ile razy wylądowało, za to czy zignorowałeś misję, etc. Najwięcej punktów traci się za zignorowanie terroru ale terror zawsze się wyświetla, więc jeżeli ich nie miałeś, to znaczy, że ich nie było.

Ja bym popatrzył na wykresy gdzie jest duża aktywność kosmitów i wysłał w ten region interceptor. A nuż (i widelec) bazę zbudowali.

http://www.ufopaedia.org/
http://www.bladefirelight.com/
http://www.xcomufo.com/forums/index.php?showtopic=242029426&st=0
... szkoda drzwi"

"Real programmers don't comment their code. It was hard to write, it should be hard to understand."
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.StareGry.pl Strona Główna -> Pomoc Techniczna Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: